Project

Filter projects

Client: Matt Hampson Foundation
Project value:

Sector:
Office(s):


Description

The Get Busy Living Centre is a specialist rehabilitation centre for those who have suffered life-changing injury through sport near Melton Mowbray in Leicestershire.

Built on the site of a derelict aircraft hangar, the centre offers an open-plan informal meeting area with kitchen facilities on the ground floor and adjoining conference rooms, as well as a state-of-the-art gym equipment on the first floor.

The project was the brainchild of the Matt Hampson Foundation, a charitable organisation founded by the former Leicester Tigers player following a life-changing injury he received whilst training with the England Under-20s team in 2005.

Given the Centre’s proposed locality on a derelict site, a targeted enabling works package was required to facilitate the demolition of existing building stock, providing a clear site for the new building. Additionally, as a charitable organisation, enabling long-term low running costs was key to this project as well as the capability to house and power sophisticated rehabilitation equipment.

Devising an energy efficient and commercially viable strategy from the outset was essential as it would allow the Foundation to provide the very best quality of care for its patrons while keeping running costs down.

To ensure the Foundation was able to make an informed decision as the build moved forwards, we provided an in-depth options appraisal of the heating and cooling systems available, as well as an initial thermal model to assess the potential for overheating and mitigation measures to implement. We also developed the external strategy for both lighting and security needs.

Additionally, we carried out an initial Part L building regulation assessment, provisional utility loading assessments and site enabling works design to make sure the building was commercially viable and met the current requirements.

We also undertook the small power and data layout coordination to ensure the facility could accommodate the specialist equipment in an optimised layout.

This planning and the development of the philosophy layout and strategy drawings played an essential role in ensuring the final build met all of the Foundation’s requirements, creating a high specification, modern facility for its patrons to use.

The project reached completion in early 2018.